Συνταγή για ζαχαρόπαστα με γλυκερίνη
Η ζαχαρόπαστα ή φοντάν είναι ένα νόστιμο αρωματικό γλάσο με το οποίο θα δώσει ένα επαγγελματικό φινίρισμα οταν καλύπτουμε τούρτες μπισκότα και κέικ.
Υλικά :
- 1 κιλό άχνη
- 5 κουταλάκια ζελατίνη (2 φακελάκια των 10 γρ.)
- 1 κουταλιά γλυκερίνη (βρώσιμη γλυκερίνη, μπορείτε να την βρείτε σε μεγάλεσ υπεραγορές ή σε φαρμακεία )
- 1/2 κούπα γλυκόζη
- 1/4 κούπας νερό
- 3 βανίλιες
Εκτέλεση :
Βρώσιμη Γλυκερίνη |
- Σ' ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό και διαλύουμε μέσα τη ζελατίνη. Προσθέτουμε τη γλυκόζη και το βάζουμε στη φωτιά. Μόλις λιώσει η γλυκόζη ρίχνουμε τη γλυκερίνη και τις βανίλιες κατεβάζουμε από τη φωτιά. Πολύ προσεκτικά όμως γιατί η γλυκόζη καίγεται πολύ εύκολα.
- Σε ένα μπολ έχουμε βάλει την άχνη κάνοντας μία λακκούβα στη μέση.
- Εκεί ρίχνουμε τα υγρά υλικά. Ανακατεύουμε με μία κουτάλα στην αρχή γιατί καίει.Έπειτα, βάζουμε και τα χεράκια μας και ζυμώνουμε.
- Ζυμώνουμε αρκετά. Στο πλάι έχουμε πάντα λίγη επιπλέον άχνη ζάχαρη σε περίπτωση που κολλάει για να προσθέτουμε.
- Η ζαχαρόπαστα είναι έτοιμη. Την βάζουμε στο πάγκο , πάντα όμως από κάτω έχουμε άχνη για να μην κολλάει.
- Ζυμώνουμε και πάλι και κάνουμε μία μπάλα την πάστα .
- Βάζουμε την ζαχαρόπαστα σε μία σακούλα ή μεμβράνη και την σφίγγουμε καλά για να μην στεγνώσει.
Μερικά μυστικά και συμβουλές για τη ζαχαρόπαστα
- Τα υλικά της ζαχαρόπαστας ενεργούν και αφου την φτιάξετε. Γι αυτό μην την κάνετε σφιχτή. Υπολογίστε ότι θα σφίξει περισσότερο σε μερικές ώρες.
-Για να ανοίξετε τη ζαχαρόπαστα χρησιμοποιήστε καλύτερα ένα πλάστη απο σιλικόνη.
-Πασπαλίστε με πολύ λίγη άχνη ή κορν φλάουρ την επιφάνεια του πάγκου σας . Αν βάλετε πολύ θα αφαιρέσει υγρασία απο τη ζαχαρόπαστα με αποτέλεσμα όταν τη βάλετε στη τούρτα να κάνει ρωγμές
-Αν δέν έχει ελαστικότητα αλείψτε τα χέρια σας ή τον πάγκο με λίγη λευκή μαργαρίνη.
-Για να χρωματίσετε τη ζαχαρόπαστα είναι καλύτερα να χρησιμοποιήσετε χρώματα σε πάστα ή τζέλ. για να μην επηρεάσει την πυκνότητα της ζαχαρόπαστας ειδικά άν θέλετε να βγάλετε έντονο χρώμα.
Βάζετε λίγη ποσότητα με την άκρη ενος μαχαιριού στη ζαχαρόπαστα και την ζυμώνετε καλά να ομογενοποιηθεί.
-Τα χρώματα σε σκόνη τα χρησιμοποιήτε μόνο σε κατασκευές για να δώσετε λάμψη. ( λουλούδια.ή φιγούρες) Τα περνάτε με πινέλο ζωγραφικής
-Για να φτιάξετε ζαχαρόπαστα με γεύση σοκολάτας . προσθέστε 200γρ κακάο και αφαιρέστε ανάλογα 200 γρ απο την άχνη . Για πιό βαθύ χρώμα προσθέστε λίγες σταγόνες καφέ χρώμα σε πάστα.
- Μην αφήνετε ακάλυπτη τη Ζαχαρόπαστα όταν δεν τη χρησιμοποιείτε Σκεπάστε τη με κάποιο σκεύος (για λίγο) ή τυλίξτε τη σε μεμβράνη.
-Για να τη φυλάξετε τυλίξτε τη πολύ καλά σε μεμβράνη. Για μια ,δυο μερες στο ντουλάπι σας ή για 1 μήνα στο ψυγείο .
Οταν τη βγάλετε απο το ψυγείο θα περιμένετε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και φούρνο μικροκυμάτων ( 30’’)
και μετά θα τη ζημώσετε για να τη χρησιμοποιήσετε.
- Ζημώνετε πάντα πολύ καλά τη ζαχαρόπαστα πριν τη χρησιμοποιήσετε , για να αποκτήσει συνοχή και να έχετε ωραίο λείο αποτέλεσμα στο άνοιγμα.
- Η ζαχαρόπαστα δεν έχει κανένα πρόβλημα στο ψυγείο
Όταν φτιάξετε τη τούρτα σας βάλτε τη στο ψυγείο. Πρίν τη σερβίρετε αφήστε
τη να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Στα πρώτα λεπτά μπορεί να υγρανθεί λίγο
λόγω της διαφοράς της θερμοκρασίας ( ειδικά το καλοκαίρι) Μετά θα επανέλθει.
Αποφύγετε να βάλετε φιγούρες ή μεγάλα διακοσμητικά, για πρακτικούς λόγους.
( Μπορείτε να τα προσθέσετε μετά, στη τούρτα)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου