Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

Σπιτικά και αυθεντικά Ντόνατς 

Μικρά και απολαυστικά ντόνατς 


Υλικά: 2 - 2 1/2 περίπου φλ. αλεύρι (για όλεσ τις χρήσεις)
1 φακελάκι ξηρή μαγιά 
3 κοφτέσ κουταλιές ξεπαγωμένο βούτυρο σε κομματάκια
3 κοφτές κουταλιές ζάχαρη 
1/4 κοφτό κουταλάκι αλάτι 
1/2 φλ. χλιαρό γάλα
1 μεγάλο αβγό ελαφρά χτυπημένο
1 βανίλια 
μπόλικο λάδι για τηγάνισμα 

Εκτέλεση:
  1. Βάζετε σε ενα μεγάλο μπόλ το αλέυρι και ανακατέυετε μέσα τη μαγιά. Προσθέτετε το βούτυρο τη ζάχαρη και το αλάτι . 
  2. Κάνετε ένα πηγαδάκι στο κέντρο του μίγματος και ρίχνετε μέσα το χλιαρό γάλα και το ελαφρά χτυπημένο αβγό. Το ζυμώνετε μέχρι να γίνει μια ζύμη λεία και ελαστική.
  3. Τήν πλάθετε σε μπάλα  και την σκεπάζετε με μια πετσέτα , την αφήνετε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιάσει τον όγκο της για1 1/2 - 2 ώρες. 
  4. Αφού διπλασιάσει τον όγκο της , την βάζετε πάνω σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνει και την χτυπάτε λίγο για να ξεφουσκώσει. 
  5. Ανοίγετε φύλλο και με ενα στρογγυλό κουπ-πατ ή με ενα ποτήρι κόβετε κύκλους. Έπειτα με ένα μικρότερο κουπ πατ ή με ενα ποτηράκι για σφηνάκι ή με ενα πώμα , κόβετε ένα μικρότερο  στρογγυλό κομματάκι απο το κέντρο τους.\
  6. Απλώνετε τα ντόνατς αραιά πάνω σε ένα ταψί και τα σκεπάζετε με πετσέτα. Τα αφήνετε να φουσκώσουν για 1 ώρα περίπου. 
  7. Ζεσταίνετε καλά μπόλικο λάδι και τα τήγανίζετε μέχρι να ροδίσουν καλά . τα βγάζετε με μια τρυπητή κουτάλα πάνω σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίξουν. Τα αφήνετε για ένα λεπτό και ύστερα τα τυλίγετε σε ζάχαρη ή σε μέλι και κανέλα ή σε γλάσο σοκολάτας . 
Απλά, υπέροχα και λαχταρίστα! Ικανοποιούν και τους πιο ιδιότροπους !!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου