Σπιτικά και αυθεντικά Ντόνατς
Μικρά και απολαυστικά ντόνατς
Υλικά: 2 - 2 1/2 περίπου φλ. αλεύρι (για όλεσ τις χρήσεις)
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
3 κοφτέσ κουταλιές ξεπαγωμένο βούτυρο σε κομματάκια
3 κοφτές κουταλιές ζάχαρη
1/4 κοφτό κουταλάκι αλάτι
1/2 φλ. χλιαρό γάλα
1 μεγάλο αβγό ελαφρά χτυπημένο
1 βανίλια
μπόλικο λάδι για τηγάνισμα
Εκτέλεση:
- Βάζετε σε ενα μεγάλο μπόλ το αλέυρι και ανακατέυετε μέσα τη μαγιά. Προσθέτετε το βούτυρο τη ζάχαρη και το αλάτι .
- Κάνετε ένα πηγαδάκι στο κέντρο του μίγματος και ρίχνετε μέσα το χλιαρό γάλα και το ελαφρά χτυπημένο αβγό. Το ζυμώνετε μέχρι να γίνει μια ζύμη λεία και ελαστική.
- Τήν πλάθετε σε μπάλα και την σκεπάζετε με μια πετσέτα , την αφήνετε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιάσει τον όγκο της για1 1/2 - 2 ώρες.
- Αφού διπλασιάσει τον όγκο της , την βάζετε πάνω σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνει και την χτυπάτε λίγο για να ξεφουσκώσει.
- Ανοίγετε φύλλο και με ενα στρογγυλό κουπ-πατ ή με ενα ποτήρι κόβετε κύκλους. Έπειτα με ένα μικρότερο κουπ πατ ή με ενα ποτηράκι για σφηνάκι ή με ενα πώμα , κόβετε ένα μικρότερο στρογγυλό κομματάκι απο το κέντρο τους.\
- Απλώνετε τα ντόνατς αραιά πάνω σε ένα ταψί και τα σκεπάζετε με πετσέτα. Τα αφήνετε να φουσκώσουν για 1 ώρα περίπου.
- Ζεσταίνετε καλά μπόλικο λάδι και τα τήγανίζετε μέχρι να ροδίσουν καλά . τα βγάζετε με μια τρυπητή κουτάλα πάνω σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίξουν. Τα αφήνετε για ένα λεπτό και ύστερα τα τυλίγετε σε ζάχαρη ή σε μέλι και κανέλα ή σε γλάσο σοκολάτας .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου